Vanliga frågor om bredband

Undrar du något om bredband? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna!

Fiber - praktiska frågor

Om jag vill ha info om eller beställa fiber - hur går jag tillväga?

Fyll i ett formulär på denna sida så kontaktar vi dig. Såklart kan du ringa Ålcom eller ditt telefonbolag också!

Om du vill beställa fiber så fyller vi i ett beställningsformulär som skickas åt dig per epost. När tidpunkten för leverans närmar sig får du besök av en tekniker från ditt telefonbolag som går igenom själva installation och hur den görs bäst i just ditt hus.

Beroende på förutsättningarna läggs fiberkabeln i marken (markslang eller i skyddsrör) eller så dras den i luften. Finns lämpligt skyddsrör på plats används det i första hand, annars ordnar våra erfarna installatörer med grävning och kabeldragning. När kabeln är dragen fyller vi igen diket åt dig, men ytskiktet behöver du återställa själv. Fiberkablar som dras i luften är armerade och håller väl för både väder och vind i många år. Efter stormen Alfrida 2019 sattes detta på prov och kablarna klarade väl av även träd som låg över linjerna.

En av våra fibertekniker bokar en tid med dig för installationen. Vi drar in fiberkabeln genom husets yttervägg till den plats där du vill ha fiberuttaget. Om man vill komma fram med kabeln till en intagspunkt som är längre bort i huset, är en lösning också att klamra fast fiberkabeln på utsidan av väggen eller under takfoten. Vi installerar sedan ett fibermodem som kräver ett el-uttag. Vi vill betona vikten av att du diskuterar med teknikern placeringen av modemet, framförallt om du avser använda modemets inbyggda wifi-nät. En ogenomtänkt placering av modemet kan medföra svårigheter för wifi-nätet att nå ut i huset och väl installerat kan ett fibermodem inte flyttas hur som helst.

Vi rekommenderar också installation av en eller flera accesspunkter för wifi. Om du efter installationen upplever brister i täckningen, erbjuder vi ett gratis hembesök för att bedöma situationen och föreslå lösningar.

Om du samtidigt beställt IPTV gör vår tekniker samtidigt installation av IPTV-box och kontrollerar att tjänsten fungerar. Efter att installationen är klar aktiverar vi dina beställda tjänster. Du kommer normalt igång med dina tjänster samma dag som installation skett.

Vilka hastigheter erbjuder Ålcom?

Vi erbjuder ett stort utbud av hastigheter anpassade för allas behov:
Se våra hastigheter här: Fiberabonnemang

Vad kostar det och vad ingår?

Anslutningsavgift och kostnad för eventuell grävning varierar beroende på var du bor, och om ditt område är fiberplanerat eller ej. Fibermodem ingår dock alltid i anslutningsavgiften. Kontakta Ålcoms kundtjänst för att kontrollera kostnaden för ditt område.

Riktgivande priser för fiberanslutning hittar du i vår prislista

Se även de kampanjer och erbjudanden som Ålcom erbjuder i samband med fiberinstallationen och efteråt.

 

Hur länge får jag vänta?

Beställningarna hanteras i kronologisk ordning och väntetiden kan variera beronde på var du bor. Det är ingen vits att vänta med beställningen, då förlänger du ytterligare tiden tills du får en modernare, snabbare och kostnadseffektivare internetlösning.

- Mariehamns telefons område: Några veckor till någon månad då stamnätet redan är utbyggt.

- Ålands telefons område: Här kan väntetiden vara lång och variera mycket beroende på var du bor. Tag kontakt med oss för att diskutera väntetiden på ditt område.

Vad är fördelen med fiber?

En av fördelarna är den höga kapaciteten och stabiliteten i tjänsten som uppnås med fiber. Alla i familjen kan därför använda flera enheter som datorer, surfplattor, telefoner och IPTV samtidigt utan att farten går ner eller att bilden hackar. Med fiber är ditt hem också väl förberett för framtidens digitala tjänster, som kommer kräva ännu mer bandbredd. Ditt hus får en modern kommunikationslösning som ger dig nya former av både nytta och nöje samtidigt som det kan öka värdet på din fastighet i och med att det är förberett för framtidens teknologi.

Kan jag behålla min fasta telefon?

Absolut. Har du fiber från oss så kan du behålla din fasta telefon och det blir det absolut mest fördelaktiga alternativet för just dig. Den levereras då över fiberkabeln genom ditt fibermodem.

Vad skiljer en fiberlösning från Ålcom från konkurrenterna?

Ålcom är det enda bolaget som erbjuder full redundans både på Åland och till och från Åland. Både västerut och österut. Med redundant menas att vi har ett nät byggt som inte kan gå ner pga att en kabel blir söndergrävd. För vår del är detta av största vikt nu men även i framtiden då stora delar av ditt hushåll är uppkopplat dygnet runt. Att slarva med redundans är inte ett alternativ för oss. Säkerhet och kvalité är av största vikt för oss nu och i framtiden.

Behöver jag gräva på min tomt?

I nyare fastigheter finns normalt färdigt rör in från tomtgräns till fastighet som vi kan använda för att dra in fibern till fastigheten. Om det finns befintligt rör så behövs det normalt inget grävarbete eftersom vi utnyttjar det. Men om detta inte finns så behövs grävning eller luftkabel till fastigheten. Vi erbjuder grävning på tomt in till fastigheten för din fiberanslutning och normalt ingår detta i installationskostnaden. I vissa fall kan det löna sig att klamra kabeln en bit på väggen istället för att gräva i planteringar och hårda ytor. Vi diskuterar vad som är den bästa lösningen vid hembesök utgående från förhållandena på din tomt.

Bygger eller grundrenoverar du?

För att utnyttja fiberanslutningen fullt ut bör din fastighet vara förberedd för fiber. Ett datanätverk, dvs ethernetkablar, behövs till varje rum. Du kan även använda det trådlösa nätverket (wifi) samt olika typer av nätverksadaptrar, men ethernet kabel ger bäst prestanda. Telefonkabel & telefonuttag kan inte användas för detta ändamål.

Fiberinstallation till egnahemshus (FTTH)

Fiberkabeln dras hela vägen in till huset där den termineras för att sedan kunna anslutas till ett fibermodem. Se till att lämpligt varmt utrymme finns för terminering av fiberkabeln, modem och (CAT6) nätverkskablage samt patchpanel. Lämpligt utrymme är t.ex. teknikrum eller garderob med fri väggyta, eller ett eget installationsskåp monterat i eller utanpå vägg. Notera att om du vill använda eventuellt inbyggt wifi i modemet behöver modemet placeras på fri yta nära de platser du vistas mest, är det inte möjligt går det att installera accesspunkter för wifi istället.

Var i huset drar ni in fiberkabeln?

Det beror på förutsättningarna i varje enskilt fall, exempelvis var huset är placerat och var den nuvarande anslutningspunkten i huset finns. Vi kontaktar dig för att sedan på plats titta på hur detta kan göras med minimalt ingrepp.

Varför är det billigare att ansluta sig på vissa områden?

Vi fiberplanerar stora delar av Åland vilket medför att de områden vi planerar har ett lägre pris då vi kan ansluta flera på en gång. Med vår erfarenhet och kunskap bygger vi ett högkvalitativt fibernät som gynnar hela Åland, och innebär att vi kan erbjuda den tryggaste helhetslösningen för dig.

Är Ålcoms fibernät sk. öppet nät?

Ja vi tillhandahåller sk. öppna nät.  Faktum är att konkurrerande operatörer har levererat internet i telefonbolagens nät sedan mer än 10 år tillbaka. Detta är en lagstadgad tjänst som tillhandahålls av alla operatörer i Finland.

Tillkommer det några extra månadsavgifter om man har fiber?

Du betalar ingenting mer än det pris som uppges vid försäljning. Vi har inte dolda avgifter.

Vad är VDSL bredband och hur passar det till lägenhetshus?

Det innebär vanligtvis att vi kostnadsfritt drar in fiber till telefonkopplingen och monterar VDSL utrustning där. Sedan använder vi de befintliga telefonkablarna för att leverera bredband till lägenheterna. Fördelen med detta system är att man inte behöver uppgradera husnätet, vilket gör att bostadsbolaget inte drabbas av någon kostnad på grund av det.

Det man behöver göra som kund är endast att införskaffa ett modem som klarar av VDSL-tekniken (om man inte redan har ett sådant). Detta är en lösning som vi kör framgångsrikt i många lägenhetshusoch våra kunder upplever att det fungerar bra och man får ut bra hastigheter via detta system.

Varför bygger inte telefonbolagen fibernät (husnät) till lägenheter?

Kommunikationsnät (inomhus) mellan telebolagets koppling och lägenheterna tillhör fastigheten. Fastighetsägaren äger sitt husnät och ansvarar för bygget av det samt dess underhåll. Husnätet måste byggas enligt kommunikationsverkets föreskrifter och vara öppet för alla. Vi tycker att elektriker som är specialiserade på kabeldragning i fastigheter ska bygga husnät. Läs mer på https://www.viestintavirasto.fi/sv/index.html 

Levererar Ålcom 10 Gbit/10 Gbit?

Ja, vi levererar sedan flera år tillbaka 10 Gbit/10 Gbit anslutningar. Om du som kund är intresserad av en hastighet på 10 Gbit/10 Gbit är man välkommen att kontakta oss på info (a) alcom.ax eller på tfn. 22222

Frågor och svar

Information och vanliga frågor om wi-fi

Vi förväntar oss ofta idag att teknisk utrustning bara ska fungera, när det däremot kommer till trådlöst surfande på wi-fi finns det många saker du själv kan göra för att förbättra, men också försämra upplevelsen. Vi listar några av de vanligaste missuppfattningarna.

En början till detta är förståelse för vad wi-fi de facto är. Det är en teknik för att skicka data mellan trådlösa enheter, till exempel ditt modem och din smartelefon, via radiovågor. Precis, din telefon använder till grunden samma teknik som t ex din bilradio, men kan göra så mycket mer med tekniken. För att få ut bästa möjliga prestanda ur ditt Wi-fi måste du förstå att samma faktorer som ger dig dålig mottagning på bilradion ger låga hastigheter eller avbrott på ditt wi-fi.

Placering av modem och utrustning, spelar det någon roll?

Ja, placering av modemet eller den utrustning du har som sänder ut wi-fi är A och O för en bra wi-fi anslutning. Högt, fritt och nära är tre ledord som du behöver ha i åtanke när du bestämmer placering av utrustningen. Undvik också placering nära annan elektrisk utrustning då de kan störa signalen, minst 1 meter rekommenderas.

Nu har jag fiberanslutning, varför är det fortfarande långsamt?

Placering av modemet och utrustning för utsändning av wi-fi är fortfarande lika viktigt även fast sättet som internet levereras hem till dig ändras till moderna lösningar. Den snyggaste lösningen för installation är inte alltid den bästa lösningen. Om du har övergått från ADSL till fiber kanske modemet har bytt plats villket kan försämra signalen i delar av bostaden där det fungerat bra förut.

Har du en nyare bostad med mediaskåp kanske modemet placeras in i det då rör för el och fiber är indragna där när bostaden byggdes. Skåpet som oftast är gjort i metall försämrar markant den trådlösa signalen, även fast dörren lämnas öppen behöver det inte bli en stor förbättring. Fördelen är då att du kanske har nätverksuttag i dina rum där du enkelt kan placera tilläggsutrustning för wi-fi, t ex en accesspunkt.

En fiberanslutning är alltså ingen garanti för ett bra wi-fi. Tekniken för wi-fi är likadan oavsett om du har ADSL, VDSL eller fiber.

Mina enheter, har de betydelse?

Förutom placeringen av modem eller accesspunkt så kan dina enheter inverka på hela ditt wi-fi. Ett wi-fi nät anpassar sig alltid efter den äldsta/sämsta anslutna enheten och kan således påverka prestandan för alla andra nyare enheter i ditt nätverk.

Se över dina enheter och när möjligt byt ut de äldsta enheterna.

Min hastighet skall vara samma trådlöst som med nätverkskabel?

Nej, det skall du inte förvänta dig. Ju högre din bredbandshastighet är desto mera krav ställs på din utrustning och hur du placerar den. När du använder en nätverkskabel skyddas ditt surfande från störningar, däremot på Wi-fi utsätts det för störningar, som till exempel annan radiotrafik, elektronisk utrustning du har hemma, och miljömässiga faktorer som väggar, murstockar, golvvärme, kaklade badrum m.m.

Om du vill testa din hastighet, gör det först med nätverkskabel, sedan på Wi-fi. Du kommer troligen se en skillnad i hastigheten. Det beror på att den trådlösa signalen störs innan den når din enhet och det kan upplevas som att ditt surfande går trögt. När du surfar trådlöst ges stor frihet, men det gäller att förstå teknikens förutsättningar och begränsningar då du sätter dina förväntningar.

Om maximal hastighet och stabilitet är viktigt välj nätverkskabel, och när du vill ha rörelsefrihet så väljer du wi-fi.

Nu är jag ansluten, alltså har jag bra signal och anslutningen ska ge hög hastighet

Även fast du är ansluten på Wi-fi är det ingen garanti att du har en bra anslutning. Även om signalstyrkan är hög, dvs att det ser bra ut i datorns eller telefonens indikator, kan det finnas många störningar på den valda kanalen som gör att trafiken går långsamt. Du kan lösa detta tillfälligt genom att prova en annan kanal, det bästa är dock att låta det trådlösa modemet själv välja en ny kanal. Våra modem levereras färdigt inställda på att automatiskt leta upp den bästa kanalen, däremot kan du behöva starta om modemet för att det skall göra en ny utvärdering och välja den bästa kanalen för stunden.

Vår rekommendation är att du behåller den automatiska funktionen aktiverad då den i de allra flesta fall ger bäst resultat i längden.

Andra wi-fi nät i närheten

Även om det inte skulle finnas några andra synliga trådlösa nätverk i närheten så har vi inte luften för oss själva. Dels kan det finnas dolda nätverk, men det finns också många andra störningskällor på de frekvensband som Wi-fi använder. Dels används dessa band av andra trådlösa tekniker som till exempel Bluetooth, men det är även vanligt att elektronisk utrustning (bl a mikrovågsugnar) av olika slag genererar störningar på 2,4 och 5-GHz banden.

Frånvaro av andra trådlösa nätverk är således ingen garanti för en bra wi-fi anslutning.

5 GHz-bandet är fritt från störningar

Delvis sant. Det är än så länge färre störningar på 5 Ghz-bandet, dels för att denna högre frekvens har kortare räckvidd men även för att färre trådlösa nätverk använder detta frekvensband. Helt förskonat från störningar är det ändå inte, och i takt med fler och fler använder det så kommer även mängden störningar att öka.

Testa dig fram mellan 2,4 och 5 GHz och se vilket som fungerar bäst enligt dina önskemål och förutsättningar.

Nu väljer jag en annan kanal än min grannes wi-fi

Risken är stor att detta kan förvärra situationen och det gäller främst 2,4 GHz-bandet. De 13 kanalerna på det frekvensbandet är inte helt separata utan överlappar varandra i viss mån. De fakto är att till exempel kanal 3 överlappar såväl kanal 1, 2, 4, 5, 6, och 7, och ett nätverk på kanal 3 stör således närliggande nätverk på alla de nyss listade kanalerna. En huvudregel är att därför använda kanalerna 1, 6 och 11 då dessa tre inte överlappar varandra, så därför stör de ej varandra heller.

Rekommendationen från vår sida är att låta modemet stå kvar i läget för automatiskt kanalval, då väljer modemet den kanal med bäst förutsättningar. Kanalerna på 5 GHz-bandet är inte överlappande men även där rekommenderas auto-läget.

När du nu har läst igenom detta så kanske du har fått en förståelse varför ditt wi-fi inte alltid fungerar som du vill, och tekniken bakom är mer komplicerad än vad du kanske trodde från början. Frågor om hur du kan förbättra ditt wi-fi svarar vi gärna på i vår support, 018-22222, via mail på support (a) alcom.ax, eller genom ett besök i vår butik för att samtidigt se på olika alternativ.

Du kan läsa mer om wifi i vår broschyr wifi-skola.

Våra modem och dess frekvenser

Du hittar modellbeteckningen på undersidan av ditt modem

ADSL/VDSL modem  
Genexis ED500
Inteno X5668 (Utgått)
Inteno VG50 (Utgått)
Inteno DG200AL (Utgått)
Inteno DG200AL-AC (Utgått)
2,4 GHz & 5 Ghz
2,4 Ghz
2,4 Ghz
2,4 Ghz 
2,4 GHz & 5 Ghz
Fibermodem  
Inteno EG/FG500 (Utgått)
Inteno EG300 (Ugått)
Genexis EG400
2,4 Ghz
2,4 Ghz & 5 Ghz
2,4 Ghz & 5 Ghz
Accesspunkter  
Genexis EX600
Inteno CG300 (Utgått)
Inteno/Genexis EX400 (Utgått)
 
2,4 Ghz & 5 Ghz
2,4 Ghz & 5 Ghz
2,4 Ghz & 5 Ghz
Hur loggar jag in i mitt modem?

1. Du måste vara ansluten till modemet med kabel eller på wifi

2. Öppna en webläsare och skriva 192.168.1.1 i adressfältet så kommer du till modemets inloggningsruta.

På nyare Intenomodem, Inteno VG50 och framåt används user som användarnamn och lösenord. På äldre som t ex Inteno X5668 används admin på bägge fält. Modellbeteckningen står på undersidan av ditt modem om du är osäker på modellen.

 

Mitt ADSL hackar/fungerar inte

När ett bredband och/eller IPTV krånglar kan det finnas flera olika orsaker och lösningar,

1. Modem
Ett vanligt modem har en begränsad livslängd. Vid strömavbrott eller blixnedslag kan elektronisk utrustning ta skada. Vi rekommenderar att starta om modemet med jämna mellanrum och vid problem samt att byta utrustning när modemet börjar bli några år gammalt. Det garanterar ofta större driftsäkerhet och högre hastigheter.

2. Hemmanätverk och omgivande störande element
Bredbandet påverkas av utrustning och kabeldragningar i hemmet. Äldre hus har kablar som är anpassade till fast telefoni och är inte alltid optimerade till de krav som dagens teknik ställer. Om du bor i ett äldre hus kan det vara nödvändigt att se över den utrustning som används tillsammans med en elektriker. 

De kopparledningar som nyttjas i många fastigheter kan störas av olika element, t ex elstängsel och felaktigt monterad utrustning i närhet av ledningarna. Framförallt sommartid kan det vara bra att kontrollera eventuella störningar mellan centralen och fastigheten.

3. Fel på ledningen eller vid centralen

På vissa ställen runt om på Åland finns äldre ledningar och utrustning som kan påverka hastigheten och driften av bredband. Ifall du upplever återkommande störningar ber vi dig kontakta Ålcoms support för en felsökning och eventuellt byte av delar av ledningen fram till din fastighetsgräns.

4. Fel i tjänsten

Kortare avbrott förekommer ibland och påverkas av både utrustning på vägen hem till er och av driftavbrott orsakade av t ex strömavbrott. Vid längre störningar ber vi dig kontakta Ålcoms support för en felsökning.

Kan jag sätta mitt bredband vilande?

Det går alldeles ypperligt! Kravet är att du har det debiterat i åtminstone fyra månader varefter du kan ha det i viloläge upp till nio månader. Passar med andra ord perfekt om du har ett bredband ut till stugan för sommarmånaderna. Du kan begära att pausa och aktivera det via din kundsida eller Mitt Ålcom-appen, eller genom att kontakta vår kundtjänst.

Hur säger jag upp mitt bredband?

För att säga upp ditt bredband behöver du kontakta du vår kundtjänst. Om du har en bindningstid på ditt bredband tillkommer en extra avgift för att avsluta tjänsten i förtid.

Vad påverkar hastigheten på ADSL?

En absolut begränsande faktor är självfallet vilken abonnemangstyp man har. Bredband Mini och Light är spärrade till en viss maxgräns medan Bredband Standard tillåter så hög fart förutsättningarna, linjen och utrustningen mäktar med.

ADSL-tekniken har en gräns för vilken fart den förmår leverera. Den första generationen gav 8/1, dvs ca 8 Mbps ner och 1 Mbps upp. Farten upp och ner skiljer sig alltså vilket även bokstaven A för Asymmetrical i namnet ADSL indikerar. Nästa generation hette ADSL2 och gav 12/1,5 och idag är vi vid ADSL2+ som enligt standarden ger maximalt 28/1,5 

Linjeavståndet, dvs telefonlinjens längd från telefoncentralen till ditt uttag i väggen, har en väldigt påtaglig effekt på farten. Ju längre telefonlinje, desto lägre teoretisk maxfart och vice versa. Det är dock fortfarande skillnad på kilometrar och kilometrar. En bredbandsförbindelse på en ny telefonlinje med få abonnenter på och utan störande vallpojkar längs linjedragningen, kan ha en betydligt högre och stabilare fart än en kortare linje där samma förutsättningar inte råder.

Påverkande faktorer längs linjen och i huset kan vara nämnda vallpojkar, gamla telefonkablar såväl längs linjedragningen som in till och i huset/lägenheten. En vanlig källa till problem är telefonfiltret som är inkopplat för att separera det frekvensband data skickas över i telefonkabeln från det som används för röstsamtal. Filtret kanske börjar ge upp pga ålderdom eller så har det tagit stryk av åskan. Ett sätt att kontrollera filtrets kvalitet är att koppla bort det och all annan telefoniutrustning (faxar, nummervisare, telefoner). Fungerar linjen bättre nu så vet att man filtret är boven i dramat. Glöm heller inte bort att skarvade eller åverkade kablar, såväl telefonkablar som nätverkskablar, kan ha samma hämmande inverkan.

Till avdelningen utrustning hör också modemet. Det kanske fungerar, men liksom telefonfiltret i föregående punkt kan ålderdom och åska, kraftigt försämra dess funktion. Modem liksom all annan elektronisk utrustning har tyvärr ett bäst före datum. Dessutom kan modemet vara av så gammalt snitt att det endast stöder den första ADSL-standarden vilket hade en maxhastighet på 8 Mbit/s.

Vilka inställningar kräver mitt modem?

De flesta xDSL-modem har färdigt korrekta inställningar så de kan enkelt kopplas in mot vår bredbandstjänst. Det viktiga i ADSL-modem är att det sk VPI/VCI -värdet är korrekt satt till 0/35 annars kommer modemet inte att nå Ålcoms nätverk. Har du VDSL skall VLAN ID 408 vara angett i modemet. Konsultera modemets hjälpdokumentation för hur du går tillväga.

Observera att vi har ingen support på modem från andra tillverkare än de Ålcom säljer, dessa modem är färdigt anpassade får vårt nätverk.